Egy BlackBerry felhasználó tapasztalatai

BlackBerry-vel a vilag

BlackBerry-vel a vilag

Androidos BlackBerry? Hogyan jutottunk ide?

2015. november 26. - TomiStark
Nehéz kérdések ezek.
Volt egyszer egy BlackBerry aki az akkori okostelefon piac királya volt anno 2006-ban. Mit is jelentett akkor az "okostelefon"? Email-t és egy pár nagyon egyszerű alkalmazást. Kik használtak ilyen eszközöket? Üzlet emberek és céges felhasználók. Csak ők (persze utána amikor jött a pearl sok mezei felhasználó is nagyon szerette a BBM és a billenytüzet miatt). Ha BlackBerry-d volt akkor te szó szerint fontos ember voltál, olyan szinten, hogy még csajozni is lehetett ha kitetted az asztalra egy bárban. Sokan szívesen nosztalgiáznak is ezen.
Mi történt ezután?
Jött Steve Jobs az első iPhone-nal ami tulajdonképpen egy telefon funkcióval ellátott iPod Touch volt (mp3 lejátszója mindenkinek volt akkoriban). Azt kell, hogy mondjam, hogy annak idején egy divatos, exkluzív kiegészítő volt ennek megfelelően horror árral, mindez 2007-ben. Akkoriban az emberek zöme egyszerű, nyomógombos telefonokon intézték a dolgaikat. A Google ekkortájt dobta a kukába az első androidos telefon terveit ami érdekes módon pont úgy nézett ki mint egy BlackBerry. 
A 3-as iPhone megjelenésével jött az appstore ami elhozta az okos telefonok új korát. A telefon többé nem egy irodista eszköz volt amin emailt lehetett fogadni aztán csá, hanem lehetett rajta angry birds-ozni baszki. Meg hülyeségeket nézni rajta egész nap. Az Apple-nel zsenik dolgoznak! Egy pillanat alatt teremtették meg az igényt a többségi amerikai társadalomban egy olyan termékre ami nagyon jól elszorakoztat téged, zsebre lehet tenni amúgy telefon is, de minden csak nem produktív.
Hogy jön ide az android?
Ők lemásolták az Apple-t azzal megspékelve, hogy a nagy képernyőn fogyasztott tartalom alapján eladták a felhasználók szokásait és az android alliance-n keresztül pedig egy akkora lobbi erőt hozták létre (szolgáltatokkal, chip gyártokkal stb) ami akkora széllel tud fújni, hogy nincs azaz erős hugyozás ami érjen valamit. Trosten Heins azt hitte, hogy a BlackBerry elég erős ehhez, ami valószínűleg sikerült is volna, hogy ha a BlackBerry már nem lett volna túl egy évekig tartó presztízs veszteségen. Össze kellett volna állni valakivel (mondjuk Microsoft vagy Samsung) vagy sokkal ügyesebben szervezni a marketinget.
Sajnos az android - ebből a hatalmas lobbi erőből adódóan - olyan effektust kelt mint a Coca-Cola: szar, egészségtelen, de nem tudsz olyan helyre menni a világban ahol nem lehetne kapni. Hiába van mellette a legfinomabb kézműves almalé az átlag ember akkor is a Cola-t veszi le a polcról ha azt se tudja mi van benne.
Mivel ez a Chen egy okos ember így erre ő is rájött, ha az átlag embernek az kell, hogy snapchat-eljen, hülyeségekkel butítsa magát egy nagy kijelzőn akkor csinálunk egy androidos telefont billentyűzettel (ami a BlackBerry egyetlen időt álló ismertetője), mivel a Google nem engedi, hogy a BB10-re átportoljuk a Google service-ket.
Mi lesz így a BB10-zel? Szerintem az email, BES, BBM az utolsó frissítés után még 2 évig támogatva lesz rajtuk. Tehát az igazi törzs vásárlók (sajnos itt a nagy cégekre meg kormányzati hivatalokra gondolok) támogatva maradnak, a consumer appok pedig apránként elveszitik a támogatást. Ha jól sül el az androidos BlackBerry akkor nem hinném, hogy igazi átütőerejű új BB10 mobil lásson nap világot. Maximum egy olyan frissítésre kell gondolni mint amilyen a Os7 végén a 9720 volt, valami régi újra csomagolva.
Lehet mondani rám, hogy én vagyok az örök pesszimista, de tapasztalataim alapján (palm kínszenvedése, Nokia) sok jóra mi BB10 felhasználók nem számíthatunk.
Na de Stark bátya! Ez az androidos Priv nagyon jó! Van rajta BBM meg HUB! - mondaná nekem sok ember. Használok androidot is egy tableten mert oda elég, de az igazi produktívitas az sose lesz elérhető androidon, ugyanis nem alkalmas rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://blackberryvelavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr468115786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása